Egen litteratur och annat material

MEDLEMSANSÖKNINGS BLANKETT till Botnia Parkinsonförening r.f.

 

Föreningen har gett ut boken "Parkinson i Österbotten"i vilken Hjördis Förars dokumenterat medlemmarnas upplevelser om sjukdomen. Den finns att köpa för 15 euro av ordföranden.

En hyllnings-och minnesfond finns att köpas av
ordföranden för 10 euro.

Dessutom har föreningen gett ut en del mindre publikationer.

 


Pajalagröt.

Är magen trög? Hjälp kan man få av denna gröt.

4 - 6 personer.

- 1/2 dl. linfrö.
- 1/2 dl. russin.
- 1/2 dl. katrinplommon.
- 1/2 dl. torkade aprikoser.
- 1/2 tsk. salt.
- 7 dl. vatten.
- 1 dl. havrekli.
- 2 dl. fiberhavregryn.

Lägg allt utom havrekli och fiberhavregryn i blöt  i vatten över natten. Tillsätt kli och gryn och låt blandningen koka i 3-5 minuter under konstant omrörning. Färdig gröt kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka och värmas i portioner i mikrovågsugn.

Pajalagröt är ett gott och nyttigt alternativ till laxermedel som Laktulos, Forlax, Movicol, Inolaxol, m.m. Om patienten sen tidigare behandlas med laxermedel rekommenderas att man i ett par veckor tar sina laxermedel som vanligt och äter Pajalagröten upp till tre gånger i veckan. Därefter slutar man med laxermedlen. Doseringen är sedan individuell, 2-5 gånger i veckan, man får prova sig fram. Varning dock för att en del patienter tycker att gröten är så pass god att de vill ha den varje morgon. Patienter med kraftigt nedsatt peristaltik, t.ex. i samband medopioidbehandling, bör ha Laxoberal/Cilaxoral upptill Pajalagröten.Erfarenheter från Modell Halland indikerar även att diabetiker kan äta Pajalagröt. Man bör dock i början hålla extra koll på blodsockernivåerna.

Observera att Pajalagröt är en hel måltid ingenting man "klickar på" upptill på vanlig gröt eller fil/yoghurt.


Sagas hälsogröt.

Gröt som är bra för tröga magar. Recept av en medlem i föreningen.

- 1 dl. linfrö.
- 5 dl. vetekli.
- 1 dl. havrekli.
- 3 st. fikon, skäres i bitar.
- 6-10 st. katrinplommon, skäres i bitar.
- 1-1/2 liter vatten.
- 1 tsk. salt.
Röres ihop och får stå över natten.
Kokas följande dag till en "lagom" tjock välling,
koktid ca: 15 minuter.
Ätes med mjölk eller saftsoppa.

Ps. Det går också att röra ihop på morgonen, och koka på kvällen.

 

 

Ibland har vi låtit läsarna av Parkinson Postia ta del av våra resor.
Botnia Parkinsonförening på vårutfärd år 2014.

Lördagen den 17 maj samlades 41 medlemmar i vår förening för den årliga vårutfärden. Denna gång blev det till Finlands minsta stad d.v.s. Kaskö. Vädret var lite blåsigt, men solen sken och alla resenärer verkade vara på gott humör.
Efter att ha hälsats välkomna av dagens ciceron Birgitta Virta, så följde kaffe med smörgås och bulle på Svenska gården.  Därefter en kortare bussfärd till Pjelax och med ett besök i R. Siggs trädgårdsanläggning. Där köpte de flesta tomater, jordgubbar eller blommor. Så bar det igen av till Kaskö och vi fick se fiskehamnen och djuphamnen. Birgitta berättade om de många arbetsplatser som försvunnit från orten. Vi besökte den Bladska gården, som stadens store man KP Bladh låtit uppföra.
Att Kaskö är en stad där det råder både företagsamhet och gästvänlighet fick vi uppleva i handverksaffärerna Wasa bank och savipaja Murray. Till staden flyttar också många som har sina rötter någon annanstans i världen. Nu var alla hungriga och den närproducerade maten smakade mycket bra. Innan hemfärden hann vi med en gruppfotografering och sen så önskade vi varandra en trevlig sommar.
Med på denna resa var flera nya medlemmar vilket var glädjande, men nog saknades flera, som varit aktiva en längre tid och som nu, p.g.a. sjukdom inte orkade delta.
Dagen gav förutom reseupplevelser också mycket av social gemenskap, där allt från små vardags problem till EU bestämmelser och pågående ishockey VM ventilerades.

Ett stort tack till arrangörerna!

Britta.